Vetrotech Saint-Gobain heeft te maken met een explosieve stijging in de vraag naar kogelwerend glas. In het eerste half jaar van 2016 kreeg de specialist in brandwerende en veiligheidsglasoplossingen een veelvoud aan offerte-aanvragen en ruim 25 procent meer orders binnen in Nederland voor kogelwerend glas in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Onder de aanvragers bevinden zich vooral veel overheidsinstanties die hun gebouwen beter willen beveiligen.

 

Volgens Arnold Sirag, algemeen directeur van Vetrotech Benelux, is het goed mogelijk dat het gevoel van onveiligheid door recente gebeurtenissen in de landen om ons heen een rol spelen in de stijgende behoefte naar kogelwerend glas. “Die behoefte zagen we eerst voornamelijk in Frankrijk en komt nu duidelijk ook naar de Benelux. Zo moet bijvoorbeeld al sinds twee jaar in alle nieuwe en gerenoveerde Franse overheidsgebouwen ‘Kalasjnikov-proof’ glas gebruikt worden.”

 

Groei komt voornamelijk vanuit overheid

Het zijn vooral overheidsgebouwen die hun puien voorzien willen hebben van kogelwerend glas. Maar ook andere gebouwen, zoals banken en luchthavens vragen om optimale beveiliging. En niet alleen op het gebied van kogelwerend glas. Sirag: “De veiligheidsbeglazingen uit onze Protect-serie combineren de weerstand tegen bomaanvallen, letsel door rondvliegende scherven, kogelinslagen, inbraak en vandalisme. Dit hebben we uiteraard allemaal uitvoerig getest in ons testlab.”

 

Internationaal meer aanvragen

Niet alleen in Duitsland, Noorwegen, Frankrijk en Nederland, maar ook in België verwacht Sirag de komende tijd, zeker vanuit overheidshoek, nog meer aanvragen voor kogelwerend glas. “In vergelijking met andere landen in Europa steken die landen er qua aanvragen bovenuit. Vanuit de particuliere markt is de vraag nog redelijk beperkt, aangezien de kosten voor kogelwerend glas relatief hoog zijn. Het meest voordelig is het als het glas bij nieuwbouw direct wordt meegenomen in de totale projectsom. Wellicht dat daar dus de komende tijd ook nog verschuivingen te signaleren zijn.”