Een goed voorbeeld van een mooi renovatie- en nieuwbouwproject is Het Timmerhuis in hartje Rotterdam. Het door OMA ontworpen gebouw blinkt uit in duurzaamheid en heeft het BREEAM-NL Excellent-certificaat in de wacht gesleept. In dit prestigieuze woon-, werk- en cultuurcomplex, dat bij elkaar zo’n 43.000 m2 telt, zijn verschillende innovatieve glassoorten van Saint-Gobain en Vetrotech toegepast. “Echt een prachtig project waarin we uitstekend hebben samengewerkt met de ontwerpers van OMA, Scheldebouw, DGMR Adviseurs en andere betrokken partijen”, aldus Mark van Tilborg, Sales Manager bij Vetrotech Saint-Gobain.

 

Ontwerpbureau OMA werd gevraagd om Het Timmerhuis een frisse, duurzame en transparante uitstraling te geven met veel daglichttoetreding. Het gebouw heeft een uniek ontwerp dat is bedacht als een zwevende wolk van staal en glas, waarbij zoveel mogelijk begane grond kolomvrij is gehouden. De nieuwbouw is zo’n zestig meter hoog en maakt integraal deel uit van het complex. Het heeft een ondergrondse parkeergarage met een in- en uitrit aan het Raamplein. De opbouw bestaat uit een plint, vijf bouwlagen met kantoren en twee woontorens die in totaal 92 appartementen herbergen. Het Timmerhuis staat in de top 40-shortlist gebouwen voor de 2017 European Union Prize for Contemporary Architecture.

 

Veiligheidsbeglazing voldoet aan allerhoogste eisen

Bij een dergelijk kolossaal gebouw draait het natuurlijk ook om veiligheid. “Bij het toepassen van de veiligheidsbeglazing hebben we dan ook gekeken naar letsel- en brandveiligheid. Bovendien is de beglazing doorvalveilig. De gevel van de ontvangsthal is gemaakt van gebogen glas dat, net als alle andere binnen- en buitenbeglazing, is geleverd door Saint-Gobain. Veel van het glas in de (binnen)gevels en vluchtwegen is 60 minuten brandwerend uitgevoerd (Contraflam® EI en EW) met een één- of tweezijdige brandbelasting. Voor de stalen binnenpuien hebben we 420m2 Contraflam® EI 60 geleverd aan Scheldebouw BV. In totaal is in het Timmerhuis voor zo’n 3.600 m2 aan brandwerende veiligheidsbeglazing geplaatst, waarvan het glas voor de buitengevel is geleverd door Saint-Gobain Gevelbouw, Arnhem. Alle beglazing is uv-bestending, is uitvoerig getest in de grootste afmetingen met maximale transparantie, en voldoet aan de allerhoogste eisen”, zegt Van Tilborg.

 

Beglazing op tijd afleveren

Van Tilborg is trots op het resultaat en het aandeel dat Vetrotech had in dit project. “Dergelijke grootschalige projecten, midden in de stad, luisteren nogal nauw qua levertijden. Het is goed te constateren dat we er in geslaagd zijn om alle beglazing keurig op tijd, netjes en veilig af te leveren. Ook al omdat we te maken hebben met verschillende fabrikanten, (toe)leveranciers en bouwbedrijven. Daar hebben we de nodige ervaring in en gelukkig maken we die keer op keer waar.”

 

Wilt u meer weten over onze totaaloplossingen om ook uw gebouw van veiligheidsbeglazing te voorzien? Neem dan direct contact met ons op.