Het Atrium is al sinds midden jaren zeventig een blikvanger op de Amsterdamse Zuidas. Door een ingrijpende renovatie en de nieuwbouw van twee torens van respectievelijk negen en zestien verdiepingen hoog, zal het complex alleen nog maar meer opvallen. Niet in de laatste plaats dankzij de indrukwekkende ‘transparante’ elementengevel. Vetrotech heeft deze (deels) voorzien van gebogen, brandwerende beglazing, die het daarvoor speciaal heeft ontwikkeld.

 

Transparantie is sowieso een van de kenmerken van het Amsterdam WTC Atrium-gebouw. Met drie unieke groene atria beschikt het complex over grote open ruimtes waar mensen kunnen werken en elkaar ontmoeten. Daarnaast komt de transparantie tot uiting in de grote open ruimte (‘atrium’) zelf waar daglicht onverminderd binnenkomt. De nieuwbouw, ontworpen door MVSA Architects, sluit naadloos en in stijl aan, mede dankzij de glazen gevel, op de bestaande bouw en kapselt het originele bouwwerk in.

 

Mooie uitdaging

De renovatie en de nieuwbouw hebben als doel om het karakter van het Atrium te behouden, het gebouw te moderniseren en de eigenheid naar voren te halen. Door de herontwikkeling van het gebied moet het Atrium het hart van de Zuidas worden. Het nieuwe Atrium beschikt over 39.000 vierkante meter gerenoveerde kantoorruimte en 25.000 vierkante meter nieuwe kantoren. Voor Vetrotech een mooie uitdaging om daar via een van haar specialismen, het ontwikkelen en toepassen van brandwerende beglazing, haar steentje aan bij te dragen.

 

Gebogen brandwerend isolatieglas

Een uitdaging werd het zeker. Voor de twee torens heeft Vetrotech op verzoek van G&S Vastgoed speciaal gebogen, brandwerend glas ontwikkeld: Contraflam® Climaplus Contour. “We werden al in een vroeg stadium (2014) betrokken bij het project.”, zegt Arnold Sirag, algemeen directeur van Vetrotech Saint-Gobain Benelux. “MVSA Architects vroeg ons om de gevel van de nieuwbouw (de twee torens) brandwerend te maken. Begin 2015 werd duidelijk welke onderdelen brandwerend (30 minuten), geluidswerend en doorvalveilig  gemaakt moesten worden. Duidelijk werd bovendien dat het ontwerp met allerlei rondingen vroeg om gebogen, brandwerend isolatieglas. En dat bestond toen nog niet. Vervolgens zijn we hier in samenwerking met LBP Sight, brandtechnische adviseurs, mee aan de slag gegaan. Onze experts gaven het groene licht voor de ontwikkeling van het glas. Dat heeft uiteindelijk dus geleid tot Contraflam EI 30 Climaplus Contour, gebogen brandwerend van binnen naar buiten. Deze beglazing is uitvoerig en in verschillende fases getest, waarbij partijen als Efectis (brandtesten), Alkondor (gevelspecialist) en Hueck (aluminium systemen) waren betrokken. Het resultaat mocht er zijn. Daar waar een EI 30 ef-resultaat nodig was, gingen we er ruimschoots overheen: EI ef en EW ef. Alles bij elkaar mogen we spreken van een zeer geslaagd project, waarin er met alle betrokken partijen en het projectteam prima is samengewerkt.”

 

Amsterdam WTC Atrium-gebouw valt ook jury Glas Award 2019 op

Opvallen deed het Atrium al. En het resultaat van de renovatie en de nieuwbouw is ook de jury van de Glas Award niet ontgaan. Het leverde helaas niet de hoofdprijs op, maar wel een mooie nominatie voor de Glas Award 2019; dé prestigieuze en toonaangevende vakprijs in de vlakglasbranche. “Ook wij zijn trots op de nominatie, onze bijdrage aan en de goede samenwerking binnen dit project”, aldus Arnold Sirag, algemeen directeur Vetrotech Saint-Gobain.

 

Wilt u meer weten over onze totaaloplossingen om ook uw nieuwbouw- en renovatieproject van brandwerende beglazing te voorzien? Neem dan direct contact met ons op.