item_3_1_gr item_3_2_gr

Het koste vier jaar om het hoogste gebouw van Nederland te bouwen – De Rotterdam, of de verticale stad, aan de oever van de Maas. Omdat de vierkante meters hier zo duur zijn, was er eigenlijk maar één richting mogelijk om in te bouwen: omhoog. Hoewel het grondoppervlak slechts een voetbalveld groot is (110 m x 60 m), is De Rotterdameen gebouw van kolossale-afmetingen. En omdat het grootste deel van het exterieur uit glas bestaat, kent het gebouw geweldige uitzichten over de stad. Het ontwerp van De Rotterdam, een enorm uitdagend project op zo veel niveaus, vereiste het talent van de legendarische architect Rem Koolhaas, oprichter van OMA. De reputatie van zijn architectonische werk met wereldwijde erkenning is dusdanig dat ze nu kantoren hebben in Rotterdam, New York, Beijing en Hong Kong.

Tien jaar ontwikkeling

Koolhaas besteedde tien jaar aan het ontwikkelen van het uiteindelijke ontwerp. Met het oog op de multi-functionaliteit, is het niet moeilijk te begrijpen waarom het zo lang duurde van idee tot afronding. Het is ook een fascinerende constructie op zich, met afzonderlijke gebieden die ook harmonieus met elkaar zijn verbonden. “De fascinatie zit in het feit, dat ondanks het feit dat het ongetwijfeld een groot gebouw is, het in feit bestaat uit kleine delen die bij elkaar komen en een spannend geheel vormen,” legt Koolhaas uit. “Dit vormt een scherp contrast met zo veel andere gebouwen in Rotterdam die gewoon afzonderlijke entiteiten vormen. De Rotterdam heeft een ambitieuze agenda: het wil een woontoren zijn, een werkplek, een recreatief centrum en een hotel. Voor elk component hebben we gekeken naar hoe de omstandigheden, situatie en uitzichten het beste benut zouden kunnen worden. Het resultaat is dat elk deel een ander karakter heeft.”

Een mammoet-constructie met overweldigende statistieken

Hoewel het gebouw zelf ongelooflijk indrukwekkend is om naar te kijken, zijn de statistieken gewoon verbijsterend. Met een hoogte van 150 m en een oppervlak van in totaal van 160.000 m², zijn er 240 high-end appartementen  in de west toren, verdeeld over een oppervlakte van 35.000 m². Deze zijn zo indrukwekkend ontworpen en uitgerust, dat de bewoners het gevoel krijgen dat ze in een design magazine wonen! In de middelste toren en delen van de oost toren nemen kantoren ca. 60.000 m² in beslag. En in het resterende deel van de oost toren bevindt zich een vier sterren hotel met 285 luxueuze kamers met in totaal 19.000 m². Dit is de laatste uitbreiding van de nhow hotelgroep, naast die in Berlijn en Milaan. Voor bewoners bezoekers en werknemers biedt 25.000 m²  garage ruimte aan 684 auto’s. Daarnaast is er nog 3.500 m²  vergaderruimte, winkels, fitness centra, en cafés met uitzicht op het chique waterfront gebied. Kort samengevat, het is gemakkelijk te begrijpen waarom het de verticale stad wordt genoemd; het heeft alles in zich!

Mooi, modern, veilig en vol met licht

Vetrotech heeft, met het exterieur vrijwel geheel uit glas bestaat – waardoor De Rotterdam in licht baadt vanuit elke hoek – significant bijgedragen aan het succes van dit gewaagde project. Voor het gebouw, dat een buitengewone 230.000 ton weegt, leverden we in totaal ca. 50.000 m² glas. Het waarborgen van de ultieme brandveiligheid is een hele uitdaging bij een gebouw van deze grootte. Om aan deze vereiste tegemoet te komen, leverden we ons brandbestendige CONTRAFLAM® enCONTRAFLAM® LITE glas in diverse vormen, waarbij we maatoplossingen boden waarbij veiligheid voorop stond. De Rotterdam, een sterk staaltje van design en techniek, is nu duidelijk één van de meest opvallende en indrukwekkende glazen gebouwen in Nederland.