De Provincie Gelderland beschikt dankzij de renovatie en nieuwbouw van Het Gelders Huis in Arnhem over een prachtig, transparant, multifunctioneel en duurzaam Provinciehuis. Het is eigentijds, maar heeft ook een monumentaal karakter. Team V Architecten is verantwoordelijk voor het fraaie ontwerp. Het Huis heeft de titel BNA Beste Gebouw van het jaar 2018 in de wacht gesleept. Vetrotech Saint-Gobain leverde brandwerend glas voor zowel de renovatie als de nieuwbouw. 

 

Koning Willem-Alexander opende het vernieuwde Provinciehuis op 20 september 2017. Het complex kent fraaie en subtiele ‘verrassingen’, zoals een verhoogd dek rond en tussen de gebouwen om het hoogteverschil tussen Markt en de Rijn te overbruggen. Nieuwe looproutes doorkruisen het complex, waarvan één dwars door de nieuwbouw gaat. Verbinding staat centraal. Zo zorgen spiegelende luchtbruggen van glanzend aluminium voor een koppeling tussen de nieuwbouw en het monumentale deel. Oud en nieuw komen dus samen, waarbij uiteraard ook gekeken is naar duurzaamheid, transparantie en (brand)veiligheid. Daar heeft Vetrotech een belangrijk aandeel in gehad.

 

Brandwerende veiligheidsbeglazing voor buiten…

Het was complex om de monumentale uitstraling en de hoge brandwerende eisen van de buitengevels van het Gelders Huis, maar vooral van de monumentale gevels van het Huis der Provinciën te realiseren.

In nauwe samenwerking met Blitta, een specialist in het realiseren van complexe gevelconstructies in aluminium en staal hebben wij het bijzondere ontwerp van Team V samen om kunnen zetten naar uitvoerbare oplossingen,aldus Ron Niessen, Sales Engineer bij Vetrotech. Blitta heeft haar ontwerp gerealiseerd met speciaal voor dit project ontworpen profielen in samenspraak met Foster, Schuco en de glasexpertise van SGGS Gevelbouw.

De meest maximale afmetingen van de gekozen Contraflam Lite 30 en Contraflam Lite 60 Climaplus zijn hiervoor ingezet. Contraflam Lite is een brandwerende beglazing, die bestaat uit twee geharde glaspanelen, die gescheiden worden door een transparante, bij brand opschuimende interlayer. “Deze heldere uv-bestendige veiligheidsbeglazing wordt bij brand ondoorzichtig door de opschuimende tussenlaag. Hierdoor wordt veiligheid geboden naar een volgend brandcompartiment en maakt het veilig vluchten mogelijk”. Voor de gehele brandwerende certificering heeft Blitta, DGMR en Vetrotech, ondanks de speciale monumentale uitvoering en de hoge gestelde eisen alles binnen de kaders van de huidige wetgeving kunnen realiseren. Zo zie je maar, dat samenwerking lijdt tot een succesvol en geslaagd project, besluit Ron Niessen en bedankt daarmee de partners die hieraan mee hebben gewerkt

 

… en binnen

Ook het binnengedeelte is voorzien van brandwerend glas. “Hiertoe hebben we prettig en goed samengewerkt met Rollecate, een specialist in aluminium en stalen gevels en geveldelen. Zij hebben een track record van succesvolle projecten en in het verleden hebben we al vaker de handen ineengeslagen”, zegt Mark van Tilborg, Sales Manager bij Vetrotech. “Bij Het Gelders Huis hebben we samen de  ‘oude’ aluminium kozijnen vervangen door brandwerende kozijnen met brandwerend glas. Bij de bestaande stalen kozijnen is de beglazing vervangen door Contraflam Lite-beglazing. Al met al een project om met veel voldoening en trots op terug te kijken.”

 

Wilt u meer weten over onze totaaloplossingen om ook uw nieuwbouw- en renovatieproject van veiligheidsbeglazing te voorzien? Neem dan direct contact met ons op.