Vetrotech Saint-Gobain heeft in San Francisco het brandwerende glas geleverd voor de glazen vloer en lichtkoepel van het Salesforce Transit Center, het nieuwe centrale openbaar vervoer-knooppunt. Toegepast is Contraflam® Lite-Floor XT-120 dat twee uur weerstand biedt tegen brand. Het beloopbare, brandwerende glaspakket van de vloer is door Vetrotech speciaal voor dit project is ontwikkeld in samenwerking met Greenlite Glass Systems, Canadees specialist in glasprojecten. Het knooppunt wordt januari 2019 in gebruik genomen.

Het Salesforce Transit Center is door Pelli Clark Pelli Architects ontworpen om ‘San Francisco een grootse entree te geven die past bij de status van een van ’s werelds geweldigste steden’. Totaal bestaat het centrale knooppunt uit vijf lagen. Op het hoogste niveau (+2 op 36 meter hoogte) is een park gerealiseerd met de glazen vloer. Daaronder op +1 is het busstation gesitueerd. Op begane grondniveau bevindt zich de grootste passage met daaronder op -1 een tweede passage. In de ruime Grand Hall wordt het zonlicht gefilterd door een lichtkoepel en de glazen vloer. Via ronde ‘lichtkolommen’ op niveau -1 bereikt het daglicht zelfs de onderste van de vijf lagen (-2) waar zich de treinperrons bevinden.

GLASTECHNIEK

De oplossing omvat brandwerende glaspanelen voor in de koepel en de vloer en structureel glas met vinnen die zijn voorzien van luchtgaten,zodat er voldoende ventilatie is om condensatie van het glas te voorkomen. De uitdagingen van de engineering van de beloopbare vloer waren groter dan gebruikelijk vanwege de brede overspanning, de omvang en de locatie. Zo diende de glasconstructie weerbestendig, waterdicht en relatief gemakkelijk te vervangen zijn in geval van schade. Het glas is zowel beloopbaar als slipvast uitgevoerd, maar functioneert tegelijk als dakraam. Naast de brandwerendheid waren er toepassingseisenop het gebied van aardbevingsbestendigheid. Dit is opgelost door een flexibele frameconstructie, waardoorde glaspanelen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

De beloopbare glazen vloer bestaat uit 290 panelen van 1,3 x 1,3 meter. Elk paneel bestaat uit drie secties met totaal dertien lagen, waaronder meerdere glassoorten. De totale dikte van het pakket is 165 millimeter en elk paneel heeft een gewicht van ongeveer 454 kilogram. De bovenste sectie is het loopvlak en die fungeert als een opofferingslaag in geval van breuk. Het glas heeft zonnereflecterende eigenschappen, een doorschijnend lichtverspreidende laminerende tussenlaag en is voorzien van een antislip zeefdruk. Het printpatroon bestaat uit 1,6 millimeter grote ‘dots’ en heeft een dekking van 30 procent. Als de eerste sectie, de opofferingslaag, slijtage vertoont of beschadigd raakt, kan de ruit ter plekke worden vervangen zonder een andere sectie, zoals het onderste brandwerende deel, te hoeven verwijderen.

De tweede sectie zorgt voor de dragende eigenschappen en bestaat uit drie lagen gehard gelaagd glas. In de derde sectie is het Contraflam® Lite-Floor XT-120 toegepast;glas waarvan de tussenlaag opschuimt onder invloed van hitte en zo een brandwerende laag vormt die ook de warmtestraling keert (EW 120). Contraflam is vanwege de tussenlaag al veiligheidsglas,maar het glas is vanwege het gebruik onder de vloer ooknog eens gelamineerd. Het stalen profielsysteem met brandwerende kit zorgt voor de onafhankelijke oplegging die noodzakelijk zijn als het gaat omthermische uitzetting en de aardbevingsbestendigheid. Het frame heeft een intern gootsysteem voor de opvang van geïnfiltreerd water.

GRENZEN VERLEGD

De bijzondere glasconstructie is getest bij Underwriters Laboratory in Northbrook, Illinois (UL 263/ASTM-E119). Het complete vloersysteem kan maximaal twee uur aan brand blootgesteld worden,terwijl het draagvermogen behouden blijft. Ook is de constructie uitvoerig getest op weersinvloeden, het effect van UV, thermische uitzetting en slipvastheid. Ter plekke zijn eveneens testen uitgevoerd. Zois de volledige vloer 24 uur onder water gezet.

Vetrotech Saint-Gobainis trotsop het resultaat: de gevraagde specificaties zijn nooit eerder in een project opgenomen. De brandwerende functie in combinatie met de vereisten aan belasting en aardbevingbestendigheid maken het toegepaste glas tot een technologisch hoogstandje. Het bepalen van de eisen en in het verlengde daarvan de ontwikkeling en testen van het glas door teams van Vetrotech en Greenlite was in nauwe samenwerking met Roger Wilde, RDH, Larson Engineering en Pelli Clarke Pelli. ‘Met architectuur is het mogelijk het onvoorstelbare tot leven te brengen’ zegt Darin Cook, Senior Associate Principal van het architectenbureau. ‘Het was snel duidelijk dat er voor de vloer en lichtkoepel geen kant-en-klare oplossing zou zijn. We zijn blij met het ontwerp dat Vetrotech en Greenlight hebben aangedragen; het verlegt de grenzen van wat mogelijk is in onze branche.’