Het juiste brandwerende glas op de juiste plek toepassen en dus esthetisch en technische eisen combineren in één glasproduct. Zorgen dat onze brandwerende beglazingen volgens de norm met de juiste classificaties wordt toegepast is een uitdaging. Weten welk testrapport onderliggend is, is zelfs een grotere uitdaging!

Indien de regelgeving wijzigt, is deze vernieuwde regelgeving interessant voor alle toepassingen van ons brandwerend glas in de buitengevel. Oftewel alle geteste toepassingen in zowel hout, staal, aluminium als kunststof. De vereiste brandwerendheid wordt natuurlijk niet alleen gegarandeerd door de beglazing zelf, maar ook door het kozijn en alle bouwelementen die met het glas in aanraking komen.

Brandwerende beglazing in gevels conform NEN6069:2016

Vetrotech heeft deze vernieuwde regelgeving samengevat in een aantal vuistregels, resulterend in een nieuwe brochure; de vuistregels NEN6069:2016. Ideaal voor aannemers, architecten, systeemhuizen, kozijnfabrikanten, glasgroothandels, etc. Kortweg; iedereen die te maken heeft met brandwerend glas, zowel aan de binnenkant van het gebouw als in de buitengevels.

Wat betekent de nieuwe wetgeving NEN6069:2016?

De veelgebruikte versie uit 2011 is vernieuwd en de opbouw van de nieuwe brochure wordt opgesplitst in branddoorslag en brandoverslag:

Het eerste deel van onze nieuwe brochure gaat over branddoorslag en classificaties die u tegenkomt aan de binnenkant van een gebouw. Een opvallende wijziging is te vinden bij de bouwdelen rondom beschermde subbrandcompartimenten: er wordt nu een onderscheid gemaakt tussen beschermde subbrandcompartimenten voor personen met en zonder een functiebeperking. Verder geeft deze versie criteria aan die gelden tussen vluchtroutes. Hier is voorheen geen invulling aan gegeven.

Het tweede deel gaat over de buitensituaties: brandoverslag en bijbehorende beglazingen. Meest opvallende wijziging in de vernieuwde norm is dat er nu duidelijke beoordelingscriteria zijn voor de buitenwanden. Deze duidelijkheid ontbrak in de versie uit 2011. Er zijn handige handvatten in de nieuwe brochure ontwikkeld om voor iedere soort brandoverslag snel de juiste brandwerende beglazing van Vetrotech te selecteren. Graag benadrukken we de vele mogelijkheden met bijvoorbeeld éénzijdig brandwerend glas; de Vetroflam producten.

Bij brandoverslag gaat het daarnaast om de bereikbaarheid voor de brandweer; buitenwanden boven de 20 meter en/of slecht bereikbaar voor de brandweer dienen in het algemeen 60 minuten brandwerend te zijn, delen onder de 20 meter en goed bereikbaar voor de brandweer dienen 30 minuten brandwerend te zijn. Vooraf overleg tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers moet zorgen voor duidelijkheid met betrekking tot de bereikbaarheid!

Wilt u deze brochure over NEN6069:2016?

Neem contact op met Vetrotech! In korte tijd leggen we u graag mondeling uit wat de wijzigingen zijn en waar u in de toekomst rekening mee dient te houden.

Zorg dat de nieuwe regelgeving u niet gaat verrassen en vraag om duidelijkheid.