Architecten die grote, brandwerende gevelbeglazing vrijwel naadloos of als ‘flush’ toepassingen willen inzetten, kunnen hun hart ophalen. Glasspecialist Vetrotech Saint-Gobain heeft een succesvolle test uitgevoerd van een nieuw gevelbeglazingssysteem dat geen deklijst heeft aan de buitenkant van het glas. Het gaat om het hoogste beschikbare formaat (2.300 x 3.800 mm) in structureel brandwerend beveiligingsglas. De Contraflam® Lite XXL-beglazing met Vario-systeem is leverbaar via de gebruikelijke Vetrotech-kanalen in Nederland en België.

 

Met het glas speelt Vetrotech in op een stijgende behoefte naar grote glasmaten zonder glasverdeling in het gebouw, waarbij er geen zichtbare metaalelementen te zien zijn aan de buitenkant van de glasgevel. “We kregen een tijdje geleden het verzoek van een architect dit structurele gevelbeglazingssysteem te testen. Samen met ODS geveltechniek in Barendrecht (exclusief vertegenwoordiger van Jansen-systemen) hebben we gekozen voor het Zwitserse Jansen VISS-vliesgevelsysteem. De architecten wilden graag een dergelijke oplossing om meer esthetisch fraaie glastoepassingen mogelijk te maken in gebouwen. Daar zijn we dus mee aan de slag gegaan”, aldus Arnold Sirag, algemeen directeur Vetrotech Saint-Gobain Benelux.

 

Uitvoerig en succesvol getest; ook op brandveiligheid

Het groot formaat gevelbeglazingssysteem is uitvoerig getest, onder meer op brandveiligheid bij Efectis Nederland. Zo heeft het de EW 30-brandtest met gemak doorstaan. “Daar zijn we uiteraard zeer blij mee, want nu kunnen we het glas op de markt brengen. Er zijn al enkele projecten in Nederland waar het nieuwe structurele gevelbeglazingssysteem is toegepast, zoals de Sportcampus in Den Haag en het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam. Vetrotech is de enige partij die dit formaat gevelbeglazingssysteem kan aanbieden. We laten hiermee zien dat we een groot formaat brandwerende structurele gevelbeglazing kunnen produceren van een hoog veiligheidsniveau, met een uitstekende waterdichtheid en een stabiliteit tegen UV-stralingen. Het is wederom het bewijs dat we binnen de Saint-Gobain-groep complete, innovatieve en veilige glasoplossingen bieden voor alle mogelijke wensen en behoeften”.

 

Scherp en helder in doorzicht, ook over een afstand.

Niet alleen de afwezigheid van de deklijst maakt een gebouw esthetisch fraaier. Ook het doorzicht over een afstand wordt een steeds belangrijker aspect. “Bij de steeds groter wordende brandwerende ruiten moeten de ook kwaliteitseisen van het glas verhoogd worden om te voorkomen dat beeldvertekening plaatsvindt. Ook hier hebben we aangetoond dat we deze kwaliteitseisen zo kunnen aanpassen dat we brandwerend glas kunnen produceren met minimale beeldvertekening over een lange afstand. Bij het vervangen van de brandwerende gevelbeglazing in het grootste gebouw van Nederland ‘De Rotterdam’ zijn we daar goed in geslaagd”, aldus Sirag.