De laatste jaren is de terreurdreiging in Europa toegenomen, met concrete aanslagen in Frankrijk en België. Ook in Nederland waren gebouwen doelwit van agressie, waaronder het hoofdkantoor van De Telegraaf. Overheden en bedrijven willen hun gebouwen optimaal beschermen met veiligheidsglas. Steeds meer gebouwen zijn Kalashnikov-proof dankzij het toegepaste Vetrogard-glas. Dit is bestand tegen kogelinslagen afkomstig van een Kalashnikov-machinegeweer (AK-47). Vetrotech merkt een stijgende vraag. “We krijgen meer offerteaanvragen en orders binnen voor kogelwerend glas”, zegt Arnold Sirag, algemeen directeur Vetrotech Saint-Gobain Benelux.

 

De stijgende behoefte aan kogelwerend glas was eerst vooral in Frankrijk te zien. “Dat heeft een reden. Zo moeten bijvoorbeeld alle nieuwe en gerenoveerde Franse overheidsgebouwen sinds enkele jaren voorzien zijn van Kalashnikov-proof glas. Maar dus ook in de Benelux hebben we te maken met overheidsinstanties die hun gebouwen willen beschermen met kogelwerend glas, vaak in combinatie met veiligheidsbeglazing uit onze PROTECT-serie die weerstand biedt tegen bomaanvallen, letsel door rondvliegende scherven, inbraak en vandalisme”, aldus Sirag.

 

Real life schiettest

De Vetrogard Kalashnikov-beglazing is speciaal ontwikkeld om weerstand te bieden tegen kogels uit een AK-47. Ondanks dat de norm NEN-EN1063 de eigenschappen van een Kalashnikov, zoals snelheid en impact van de inslag, niet omschrijft, wordt de beglazing conform de officiële testprocedures uitvoerig getest. Ook in real life, waarbij de beglazing wordt beschoten met een AK-47 vanaf verschillende afstanden en met variabele snelheden. Daarnaast moet bij kogelweringstesten het kozijn altijd apart getest worden, conform EN 1522 en EN 1523, al dan niet aangevuld met aanvullende eisen van de NAVO. Sirag: “Wij zijn op de hoogte van alle voorkomende eisen voor beglazing en profielen en kunnen daar met onze veiligheidsoplossingen op inspelen. Ook hoeven dergelijke strenge eisen voor veiligheidsbeglazing architecturale ontwerpen niet in de weg te staan. Daar kunnen wij in voorzien en in adviseren.”

 

Combineren biedt nog meer voordelen 

Naast het glas uit de PROTECT-serie kan Kalashnikov-veiligheidsbeglazing met andere glasoplossingen uit het Saint-Gobain-assortiment worden gecombineerd. Dit biedt gebruikers van gebouwen nog meer voordelen. Om er een paar te noemen: meer veiligheid dankzij inbraakwerend of brandwerend glas, meer comfort dankzij geluidsisolerend glas en milieuvriendelijk gebruik, omdat er minder kunstmatig licht nodig is dankzij de extra lichtdoorlatendheid van het glas. “Kortom, we bieden als Vetrotech veel en veilige opties in combinatie met onze Kalashnikov-beglazing. Ook grote afmetingen en het aanbrengen van kleur of designprints zijn geen probleem”, zegt Sirag.

 

Wilt u meer weten over onze totaaloplossingen om ook uw gebouw van kogelwerende veiligheidsbeglazing te voorzien? Neem dan direct contact met ons op.