Ruim 3.500 m2 aan kogelwerend en inbraakvertragend glas moet voormalig VROM-gebouw Den Haag veiliger maken

Optimale samenwerking én veiligheid. Daar draait het om bij het renovatieproject Rijnstraat 8 in Den Haag. In dit voormalige VROM-gebouw zetelen vanaf begin 2017 de ministeries van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Niet voor niets wordt het pand voorzien van ruim 3.500 m2 aan kogelwerend en inbraakvertragend glas. Een record. Nog niet eerder werden er in één project dergelijke ‘aantallen meters’ geplaatst van deze glassoorten. Glasspecialist Vetrotech Saint-Gobain is hiervoor verantwoordelijk, en werkte daarbij nauw samen met Schüco, leverancier van gevelsystemen, architectenbureau OMA en opdrachtgever BAM.

Een overheidsgebouw vraagt vaak om hogere veiligheidseisen dan ‘normale’ gebouwen.
Vandaar dat er veel kogelwerend en inbraakvertragend glas op maat is ontwikkeld door Vetrotech, waarbij rekening werd gehouden met factoren als gewicht (soms 1.000 kg per ruit), afmetingen, geluidwering en zonwering. Zo zijn Vetrogard en Polygard voor de buitengevels gecombineerd met zonwerende beglazing Coollite SKN. Ook is deze gecombineerd met de brandwerende beglazing Contraflam® Lite. Hiervoor heeft Vetrotech de bestaande kogelwerende beglazing op maat doorontwikkeld. “Al met al betekende dit de grootste projectorder ooit als het gaat om onze PROTECT-glasoplossingen, aldus Arnold Sirag, Algemeen Directeur Vetrotech Benelux. “Voor de seriematige productie hebben we zelfs geïnvesteerd in een upgrade van onze fabriek.

Vroege samenwerking werpt vruchten af
Een goede voorbereiding blijkt het halve werk en werpt absoluut zijn vruchten af volgens Arnold Sirag, Algemeen Directeur Vetrotech Saint-Gobain Benelux. “Alle glasoplossingen die we hebben toegepast, hebben we uiteraard uitvoerig getest. Maar vooral belangrijk was dat we samen met de betrokken partijen al in een vroeg stadium van het project de koppen bij elkaar hebben gestoken om de juiste oplossingen te bieden. Chapeau voor BAM, omdat deze zich al ruim voor de aanbesteding durfde op te stellen als partner. Hierdoor konden wij snel starten met de ontwikkeling en de investeringen. Zo lag er direct een helder kostenplaatje op tafel. De marktpartijen konden hierdoor duidelijk geïnformeerd worden, waardoor de gebruikelijke ‘kaasschaaf’ om steeds maar te ‘bezuinigen’ achterwege kon blijven. Dankzij deze marktbenadering, waarbij dus de prijs en de kwaliteit van tevoren vastlagen, weet je precies wat je aan elkaar hebt en komt niemand voor verrassingen te staan. Achteraf kan ik zeggen dat we nog vroeger hadden willen beginnen, maar tussen de aanbesteding en de start van de oplevering zit vaak te weinig tijd. Dit is absoluut een aandachtspunt voor opdrachtgevers bij toekomstige projecten.

Fraai resultaat
De goede samenwerking levert bij iedereen tevreden gezichten op. “Uiteindelijk zijn we gekomen tot een optisch fraai resultaat, waarover niet alleen opdrachtgever BAM, maar ook de architecten en wijzelf zeer tevreden zijn. Mede dankzij de prima onderlinge samenwerking. Vanaf dag 1 hebben we elkaar optimaal versterkt”, aldus een woordvoerder van Schüco. “Klopt”, zegt Sirag. “Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Ook verschillende andere samenwerkingspartijen, waaronder onze zusterorganisatie SGGS Gevelbouw (voor de niet-FIRE- en PROTECT-beglazing), VGV Facades (gevels) en Aalbers|Wico, MHB en ZNR die verantwoordelijk waren voor de uitvoering van de stalen deuren en binnenpuien.”

Duurzaam, veilig en een prettig werkklimaat
De renovatie van Rijnstraat 8 moet uiteindelijk zorgen voor een flexibel rijkskantoor dat geschikt is voor meerdere organisaties. Architectenbureau OMA tekende voor het ontwerp en ontwikkelde samen met de oorspronkelijke architect Jan Hoogstad een integraal concept voor een moderne en comfortabele werkomgeving. “Duurzaamheid en een prettig werkklimaat zijn hierbij van belang, maar ook veiligheid. Daar hebben we goed naar gekeken, zowel in de ontwerpfase als bij de uiteindelijke projectuitvoering. Hieraan hebben Schüco, Saint Gobain Glassolutions Gevelbouw en Vetrotech samen een flinke bijdrage geleverd, waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan. In die opzet zijn we geslaagd”, aldus Kees van Casteren van OMA.

 

Fotografie: Rob Glastra Fotografie – Schoonhoven©