De ministeries van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA); allemaal bivakkeren ze binnenkort in het flink gerenoveerde, voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag. Dat vraagt om optimale bescherming en veiligheid. En daar hebben we zeker voor gezorgd. Met ruim 3.500 m2 aan kogel-, inbraak- en brandwerend glas is het zelfs onze grootste beveiligingsglasprojectorder ooit. Daar zijn we als Vetrotech Saint-Gobain natuurlijk best trots op.

 

Het was een behoorlijk pittige, maar mooie opdracht die we zijn gestart in 2014 en liep tot 2017. Een overheidsgebouw vraagt nu eenmaal om hogere veiligheidseisen dan ‘normale’ gebouwen. We moesten voor de glasoplossingen rekening houden met factoren als gewicht, grotere afmetingen, geluidwering en zonwering en tegelijkertijd voldoen aan hoge veiligheidsspecificaties op het gebied van kogel-, inbraak- en brandwering. Vandaar dat we veel glas speciaal op maat hebben (door)ontwikkeld voor de opdrachtgever. Zo hebben we Vetrogard en Polygard voor de buitengevels gecombineerd met zonwerende beglazing en elders met brandwerende beglazing. Dat heeft geresulteerd in een innovatief glaspakket dat zowel functioneel, esthetisch, thermisch als montagetechnisch optimaal presteert. Uiteraard hebben we alle toegepaste glasoplossingen van tevoren uitvoerig getest.”

 

Vroegtijdig commitment

Waar ik zelf heel blij van wordt, is het vroegtijdige commitment van alle betrokken partijen om samen te werken en de bereidheid om risicodragend het project aan te gaan. Ieder heeft vanuit zijn eigen knowhow en specialisaties een bijdrage geleverd aan het project. Niet alleen buiten, maar ook binnen ons Vetrotech-concern. Voor de ontwikkeling van de benodigde glastoepassingen is er nauw samengewerkt met de afdeling Research & Development van Vetrotech Saint-Gobain International en heeft het hogere management het groene licht gegeven om aanpassingen te verrichten in onze fabriek in Duitsland om de grotere glasoppervlakken te kunnen produceren. Chapeau ook voor BAM, omdat deze zich al ruim voor de aanbesteding durfde op te stellen als partner. Daardoor konden wij snel starten met de ontwikkeling en de benodigde investeringen. Zo lag er direct een helder kostenplaatje op tafel. Geen gedoe dus over een onsje meer of minder, maar direct duidelijkheid over de prijs en kwaliteit. Zo weet je precies wat je aan elkaar hebt en komt niemand voor financiële verrassingen te staan. De goede samenwerking zorgde dan ook voor een ‘smile’ op alle gezichten. Samen met opdrachtgever BAM, gevelsystemenleverancier Schüco , OMA architecten en SGGS Gevelbouw, VGV Facades, Aalbers|Wico, MHB en ZNR – ben ik nog iemand vergeten? – hebben we gezorgd voor een optisch fraai resultaat.

 

Duurzaam, veilig en met voldoende daglichttoetreding

Al met al is het een flexibel rijkskantoor geworden, met voldoende daglichttoetreding, dat een moderne en comfortabele werkomgeving biedt. Zo keek de architect mee of het daglichtniveau en de esthetische kwaliteit van het glasoppervlak werden gehaald. Want welke kwaliteiten glas ook heeft; het gaat om zoveel mogelijk daglicht binnenbrengen. Dankzij het lage ijzergehalte van ons glas kunnen wij zelfs bij grote glasdiktes een hoog lichtniveau waarborgen. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het werkklimaat. Daarnaast waren duurzaamheid en natuurlijk veiligheid uitgangspunten bij dit project. Goed dat we hier op alle fronten vanuit Vetrotech Saint-Gobain, samen met onze interne en externe partners, een kwalitatief steentje aan hebben bijgedragen.

 

Arnold Sirag, algemeen directeur Vetrotech Saint-Gobain Benelux