Team V Architectuur regisseur duurzame metamorfose hoofdkantoor a.s.r.

Het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij a.s.r. in Utrecht is een van de grootste kantoorgebouwen van Nederland dat nog stamt uit de jaren zeventig. Om het gebouw te laten voldoen aan de duurzame maatstaven en eisen van deze tijd heeft het de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. De strategie achter de renovatie was om te behouden wat goed is en te vernieuwen wat beter kan. Het voorheen massieve gebouw heeft nu een ‘open uitstraling’ dankzij nieuwe gevels van glas, waardoor het licht diep het gebouw doordringt. Medeverantwoordelijk voor deze transformatie is Team V Architectuur uit Amsterdam. Dit bureau won de aanbesteding in 2011, maakte een voorlopig en definitief ontwerp en werkte tijdens de renovatie (2013 – 2015) nauw samen met de uitvoerende partij, Bouwcombinatie Archimedes (Ballast Nedam en Kuijpers). ”Onze taak tijdens de werkzaamheden was vooral een kwalitatief oogje in het zeil te houden”, aldus Jeroen van Schooten, directeur van Team V.

Volgens van Schooten was het een behoorlijke uitdaging om een dergelijk imposant gebouw te vernieuwbouwen.

”Vooral ook omdat de mensen die er werken gedurende de renovatiewerkzaamheden niet naar een andere locatie werden verhuisd, maar gewoon aan het werk bleven. We hebben de overlast zoveel mogelijk proberen te beperken door te werken met veel geprefabriceerde bouwonderdelen die snel geplaatst konden worden. Een andere uitdaging was de daglichttoetreding. Dit was echt nog zo’n donker gebouw waarin kunstlicht ‘king’ was. Maar waarin wij nu toch graag daglicht de hoofdrol laten spelen. Vandaar de keuze om oude betonnen gevels te vervangen door nieuwe gevels, waarin glas de boventoon voert. Aan de kwaliteit van de beglazing, ook op het gebied van veiligheid en duurzaamheid werden hoge eisen gesteld. De gevelbouwer had daarom een duidelijke voorkeur voor Vetrotech als leverancier, omdat deze aan alle duurzame en veiligheidsvoorwaarden voldeed.Het resultaat mag er zijn. Het is nu een van de meest duurzame kantoren van Nederland. Een prachtig, transparant gebouw dat na de renovatie maar liefst 85.000 vierkante meter aan kantoor- en verblijfsruimte en 2.800 werkplekken telt voor zo’n 4.000 medewerkers. Zij kunnen genieten van voldoende daglicht en een prettig werkklimaat, want daar draait het tenslotte allemaal om.”