Vetrotech testte de Contraflam® Lite EW60 Climaplus in een kozijn van Europees eikenhout. De reden voor Vetrotech om het glas in combinatie met dit hout te testen, is dat het een houtsoort betreft die volgens EN-350-2 ‘duurzaam’ is en in duurzaamheidsklasse 2 valt. De klasse wordt hier bepaald op basis van de weerstand tegen schimmelaantasting. Aangezien de brandtest is uitgevoerd met een soortelijk gewicht (volumieke massa) van 596 kg/m³ kunnen ook andere houtsoorten gebruikt worden met minimaal dezelfde volumieke massa. Wel is duidelijk dat door het gebruik van Europees eikenhout de faalkansen verkleinen omdat deze houtsoort vanaf deze kwaliteit / houtzwaarte beschikbaar is. Andere houtsoorten kennen ook houtkwaliteiten met een lager soortelijk gewicht dan 500 kg/m³, indien men deze soort zou toepassen kan het zijn dat daardoor het kozijn dan niet meer zestig minuten brandwerend is. Het is dus belangrijk om de juiste houtkwaliteit en houtsoort te omschrijven én gebruiken aangezien dit voordelen biedt voor iedereen die een degelijke brandwerende constructie wil maken.

Denk aansluitend ook bij de hout toepassing aan de keuze van massief hout, gevingerlast en/of samengestelde houtsoorten al dan niet gelamineerd: extra onderzoek naar de houtzwaarte kan hierdoor noodzakelijk zijn. Ook het toepassen van verlijmde verbindingen met deuvel of pen/gat verbindingen kan aanleiding geven tot verder onderzoek. Kortom, niet ieder houten kozijn is zomaar een brandwerend kozijn en als het kozijn een (verf)laag heeft gekregen kan men er niet meer in kijken. Zelfs dan kan de controlerende instantie vragen om bewijslast van het gebruikte hout.

Tenslotte hebben de meeste leden van de NBvT reeds een training van Vetrotech gehad en zijn dus voorzien van de laatste informatie, zoals de Timber Guide. Dit is een perfect standpunt voor brandveilig construeren.

Wilt u ook duurzaam hout gebruiken en bijdragen aan een beter milieu? Vraag dan aan uw kozijnleverancier of ze beschikken over de volgende keurmerken: FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk.