De Eiffel in Maastricht is een voormalig industriecomplex van sanitairfabrikant Koninklijke Sphinx. Het heeft een nieuwe bestemming en is getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw voor wonen en werken. Op 2 maart 2018 vond de officiële (her)opening van dit rijksmonument plaats. Het pand heeft een authentieke uitstraling, waarbij de oude beglazing grotendeels is behouden, maar er ook voor zo’n 800 m2 meter aan nieuwe brandwerende beglazing is aangebracht. Veiligheid staat in een dergelijk complex nu eenmaal voorop.

 

Voor de herbestemming van ‘De Eiffel’ moest de oude gevel van het fabrieksgebouw grondig worden opgeknapt. Braaksma & Roos Architectenbureau besloot de buitenkant te isoleren en de binnenkant te laten zoals het was. Dit vanuit de gedachte om het ‘industriële karakter’ van het pand intact te laten. Alles bij elkaar is het gebouw zo’n 180 meter lang, 18 meter breed, heeft 7 verdiepingen en telt ongeveer 700 ramen. Oorspronkelijk waren de raamkozijnen van gietijzer. Daarvan zijn er zo’n tachtig bewaard gebleven. De rest is in de jaren zestig vervangen door metalen kozijnen. “Zo hebben we onder meer Contraflam Lite EW60 en CF EI60 mono toegepast. Naast de uitgebreide EW-classificatie voldoet Contraflam Lite aan de classificatie EI15; 15 minuten temperatuurisolatie, conform NEN6069/EN1363. De EI15-classificatie is vaak terug te vinden in de zijlichten van deuren”, aldus Ron Niessen van Vetrotech Saint-Gobain Benelux.

 

Uv-bestendig en brandwerend

“De Contraflam Lite-beglazing is bovendien uv-bestendig en letsel- en doorvalveilig (klasse 1(B)1 uit de NENEN-12600). De beglazing is tweezijdig brandwerend door twee geharde glaslagen met daartussen een opschuimende interlayer. Bij brand reageert de interlayer, waardoor de beglazing een isolerende barrière vormt die  straling aanzienlijk vermindert. We zijn trots dat we aan dit prachtige rijksmonument onze ‘glazen’ bijdrage hebben kunnen leveren, zegt Niessen.”

 

Wilt u meer weten over onze totaaloplossingen om ook uw renovatieproject van veiligheidsbeglazing te voorzien? Neem dan direct contact met ons op.